Ahmet Selim Teymur, 20.04.1923’te Trabzon’da doğdu. Trabzon Lisesi’ni, ardından 1946’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Klasik Türk musikisi çalışmalarına fakülte yıllarında, Üniversiteliler Müzik Derneği’nde başladı. 1952’ de ilk görev yeri Ahlat/Bitlis oldu. Ahlat, Giresun ve 1958’de tayin olduğu Trabzon’da gönüllü olarak müzik teorisi dersleri verdi ve korolar kurup yönetti. 1977’de uzun yıllar yargıç olarak görev yaptığı Trabzon’da emekli olduktan sonra, musiki ders notlarını 1979-81 arasında kitap haline getirme fırsatı oldu.

‘’Türk Musikisi 1 - Genel Bilgiler- Basit Makamlar- Küçük Usuller’’ (1979)

‘’Türk Musikisi 2 - Göçürülmüş (Şed) Makamlar’’ (1980)

‘’Türk Musikisi 3 - Birleşik Makamlar – Büyük Usuller’’ (1981)

Trabzon’da 1961 yılından başlayarak yayımlanan ve kültür-sanat dergileri arasında önemli bir yer edinerek günümüze ulaşan Kıyıdergisinin kurucusu oldu. Yaşamı boyunca kentindeki önemli sanat etkinliklerine katıldı. Cilt, hat ve fotoğraf konularında da öncülüğünü üstlenmiş, adı Trabzon’la özdeşleşmiştir. “8 Besteci” ile “101 Eser” adlı yayımlanmamış el yazması derlemeleri vardır. 1979’dan başlayarak 1985’e kadar Trabzon’daki yerel gazetelerde “Kıyı” adlı köşesinde güncel yazılar kaleme almıştır. 3 Nisan 1985’te çok sevdiği kenti Trabzon’da aramızdan ayrıldı.

Teymur’un romanlar, öyküler, şiirler, klasik eserler, basın- yayın alanındaki anı kitapları ve müzikle ilgili yayınları içeren kütüphanesi, çocukları tarafından 2000 yılında Trabzon Araştırmaları Merkezi Vakfı’na (TAMEV) bağışlandı. Vakıf kitaplarla ilgili bir katalog hazırlamayı ve araştırmacıların ilgisine sunmayı öngörmüş ve programına almıştır. 1986 yılından başlayarak günümüze değin, ölüm yıldönümlerinde Trabzon Liselerinden Yetişenler Derneği, Kıyı Dergisi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Belediyesi tarafından anma toplantıları düzenlenmektedir. Yazar Ahmet Özer tarafından Kıyı’nın Kurucusu Ahmet Selim Teymuradlı bir de belgesel film yapılmıştır.

Ahmet Selim Teymur - Yazarın kitapları

Kapat