Düzakın'ın Serüveni
Acaba nasıl oldu da ben Akın Düzakın ismini daha önce duymadım? Acaba nasıl oldu da kitapçıda tesadüfen karşılaştığım bir kitabın Norveç'teki ilk basımının bizden bir ismin çizimleriyle dünyaya gelişini gözden kaçırdım? Üzülmeyi bir kenara bırakıp hemen bu haftaki konuğumuzu oturtalım başköşeye.
Akın Düzakın'ı tanımak, çizimlerini, dünyasını araştırmak beni çok mutlu etti. Başka dünyaları keşfetmemize yardımcı olacak bu çizerin işlerine siz de göz atmak isterseniz http://www.akinduzakin.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Çok merak ettim Akın Düzakın'ın serüvenini. Hem onunla yazışmamdan hem de yaptığım araştırmalardan aktarabileceklerim kabaca şöyle: Son yirmi beş yıldır Norveç'te yaşayan, Oslo'da Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu'ndan 1994 yılında mezun olduktan sonra illüstratör olarak çalışan Düzakın, daha ziyade çocuk ve gençlik kitapları resimlemiş. Düzakın'ın dilimize çevrilmeyi bekleyen kendi yazdığı iki kitabı var. Ben bu kitapları okuyabilmeyi her şeyden çok isterim. Pan Yayıncılık tarafından basılan, Jostein Gaarder'in yazdığı Acaba isimli kitabın çizimlerine ilişkin çizerimizin sözleriyse şöyle:
"Gaarder'in kitaplarını yayımlayan yayınevi de benim zaman zaman çalıştığım kurumlardan biridir. Daha önce Gaarder'in kitaplarına kapak resmi de yapmıştım Acaba kitabıyla iligili bir illüstratör aradıklarında (sonunda) beni seçmişler. Çok sevinerek ve gururla kabul ettim tabii böyle bir teklifi."
Çikolata'ya, Jostein Gaarder'in pek çok kitabıyla ama sanırım en çok da Sofie'nin Dünyası ile tanınan bir yazar olduğunu söylediğimde, bu yazarın en beğendiği kitabının Acaba olduğunu yineledi. Çikolatayı kendine hayran bırakan bu kitapta Düzakın'ın çizimlerinin etkisi çok büyük. Sorularla örülen, bizim gözlüklerimizi tertemiz yapıp kenarlarına geniş açı objektifleri takmayı ihmal etmeyen bu kitabın çizimleri, gerçek dünya ile hayali dünyalar arasında gezinilebilecek olağanüstü bir seyahat sunuyor biz okurlarına. Renkler birdenbire düşünce dünyamızın içinde gezinmeye başlayıp açtığımız her kapının yansımasını etkisi altına alıyor ve kolayca kendine hayran bıraktırıyor.
Akın Düzakın, kendi dünyasını yaratan, bize de bu dünyayı, sadeliğin içindeki buluşlarını gözümüzün içine sokmadan, ustalıkla sunan bir çizer. Yazarın her sözünü ileriye götüren, o sözlerin altındakileri kendi sözleriyle birleştirerek çizimlerine yansıtan bir yaratıcı. Yazar-çizer birlikteliğinin muhteşem bir uyuma dönüştüğünde ne kadar etkileyici sonuçlarla karşı karşıya kaldığımızı bir kez daha kanıtlıyor Acaba bize. Pan Yayıncılık'a Acaba'yı yayımladığı, Ayfer Erbaydar'a da bu güzel kitabı çevirdiği için Çikolata ve benden sonsuz teşekkürler.
Görkem Yeltan, Radikal Kitap Eki, 14 Haziran 20113