1957 İstanbul doğumlu. 1977 yılında girdiği Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü’nden 1981 yılında mezun oldu. Öğrencilik yıllarında (hocası Yurdaer Altıntaş’ın yönlendirmesiyle) minyatür tarzı çizimi ve geleneksel Türk sanatlarını araştırdı ve okul bitirme tezini Dede Korkut çocuk kitapları resimlemesi üzerine yaptı.

1992 yılında resimlediği Nasreddin Hocakitabı turistik amaçlı olarak Net Yayıncılık’tan 8 dilde basıldı. 2004 yılında metinlerini kendisinin derlediği ve resimlediği Türk Masallarıkitabı Dünya Kitapları’ndan yayınlandı. Kitap, 2009 yılında Saraybosna’da, Connectum Yayınevi tarafından Boşnakça’ya çevrilerek basıldı. Aynı kitap 2014 yılında Pan Yayıncılık tarafından Türk Masalları ve Hikâyeleriadı altında 3. baskısını yaptı. 2011 yılında metinlerini kendinin derlediği ve resimlediği Dede Korkut Hikâyelerikitabı 2014 yılında yine metinlerini kendinin derlediği ve resimlediği Nasreddin Hoca Fıkralarıkitabı Pan Yayıncılık tarafından basıldı. Her üç kitap, ayrıca Hendek Belediyesi ve (Kültür Konseyi vasıtasıyla) Edirne ve Eskişehir Valilikleri tarafından da basılarak okullarda ve faaliyetlerde çocuklara ücretsiz olarak dağıtıldı. Ayrıca, merkezi Azerbaycan, Bakü’de bulunan TEAS - The European Azerbaijan Society (Avrupa Azerbaycan Topluluğu) Dede Korkut Hikâyeleri kitabını 2016 yılında Azeri Türkçesine çevirerek bastı. 2016 yılında Prof. İsmail Güleç ile birlikte Kıbrıs’ın Manevi Mimarları, 2017 yılında Mesnevi’den Hayvan Hikayelerive 2018 yılında Kıbrıs Masallarıkitaplarını resimledi. Kitaplar Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi yayınlarından çıktı.

Fatih M. Durmuş, eserleriyle Türk Grafik Tasarımcıları kitapları serisinde, Logotürk ve Türk resimlemecilerinin tanıtıldığı İllüstratörler kitaplarında yer aldı. İllüstratörler kitabının giriş bölümünde, “Çocuk Kitapları Resimlemesi” konulu yazısı da yer aldı. Mesleğinin ilk yıllarında girdiği çeşitli yarışmalarda ödüller kazandı. Toplu sergilere katıldı. Kitap konularıyla ilgili konuşmalar yaptı. Türk resimleme sanatının dünya platformunda mutlaka kendi kişiliği ile temsil edilmesi gerektiğine inanıyor. Bunun için eserlerinde, özellikle çocuklara ve gençlere geleneksel çizgiyi hatırlatmak ve sevdirmek amacıyla minyatür çizim tarzını sadeleştirerek ve günümüzün teknolojisi ile birleştirerek kullanıyor. Halk kültürümüz ve oyunlarımız üzerinde çalışmalar yapıyor ve 40 yıl önce başladığı halk oyunları ve halk müziği faaliyetlerine halen devam ediyor.

Fatih M. Durmuş - Yazarın kitapları

Kapat