Kâmil Şekerkaran 1930 yılında İzmir’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini bu kentte yaptı.

İlkokuldan başlayarak, amatör bir flütist olan babasından müzik ve flüt dersleri aldı. Bunların yanı sıra babasının isteğiyle Karşıyaka Halkevi’nin piyano kurslarına devam etti.

Lise öğrenimi sırasında, o zamanlar senfonik bir kadroya sahip olan İzmir Şehir Bandosu sınavlarını kazandı. Birkaç yaz dönemi bu kuruluşun konserlerine katıldı.

1948 yılında, yüksek öğrenim için geldiği İstanbul’da, İstanbul Şehir Orkestrası sınavlarını kazanarak bu orkestranın 2. flütistliğine atandı. 1949 yılının sonlarına doğru, yeni kurulan Radyo Salon Orkestrası’nın flütistliğine de başladı. 1951 İstanbul Şehir Orkestrası’nın 1. flütisti oldu.

1950-58 yılları arasında, şef Cemal Reşit Rey’in isteği üzerine, kendisinden kuramsal müzik dersleri aldı.

1958 yılında, ailesel nedenlerden dolayı Ankara’ya gitti. Ankara Devlet Opera Orkest­rası’nın sınavını kazanarak flüt grup şefliğine atandı. Bir yıl sonra yine ailesel nedenlerle, İstanbul’a, dolayısıyla İstanbul Şehir Orkestrası’na döndü.

1965 yılında, orkestradaki görevinin yanı sıra -o zamanki adıyla- İstanbul İl Radyosu Yöneticiliği’ne atandı. Bu görevini sürdürürken açıklamalı müzik programları yaptı. Bu programlardan bir tanesi, tüm Türkiye radyolarında yayınlanmış, birer saatlik 15 diziden oluşan Orkestra Çalgıları adlı programdır.

1956 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Şekerkaran, 1971 yılında ABD’ye gitti ve orada psikiyatri uzmanlığını kazandı.

1975 yılında yurda döndü ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası Flüt Grup Şefliği’ne atandı.

Opera orkestrasındaki görevinin yanı sıra, İstanbul Belediye Konser­vatuvarı Flüt Öğretmenliği, Marmara Üniversitesi-Atatürk Eğitim Enstitüsü Enstrüman Bilgisi Öğretim Görevlisi ve yeni kurulmuş olan Türk Müziği Devlet Konserva­tuvarı Flüt Öğretmen­liği görevlerini sürdürdü.  

Orkestra eşliğinde, solist olarak İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa’da birçok konserler veren Şekerkaran ayrıca Hürriyet, Güneş, Dünya gazeteleri, Bizim Gazete, Hürriyet-Sanat ve Orkestra dergileri için uzun bir zaman dilimi içinde düzenli olarak müzikle ilgili yazılar yazmıştır.

1995 yılı Kasım ayında, 47 yıllık bir sanat yaşamı sonrası, yaş sınırından emekli oldu.

Kâmil Şekerkaran - Yazarın kitapları

Kapat